Canonical спира работата върху Ubuntu Unity 8 и се връща към GNOME

Марк Шатълуърт шокира мнозина, като обяви, че Ubuntu се завръща към използването на GNOME като десктоп среда по подразбиране.

Освен това, прекратяват се инвестициите за разработването на Unity 8 – редакцията за смартфони и таблети, както и за развитието на режима convergence, даващ възможност на мобилните устройства да работят в десктоп режим. Следващата версия Ubuntu 18.04 LTS по подразбиране ще използва графичната среда GNOME, а преди LTS версията, ще има един междинен (17.10) вариант.

Сега приоритетът се прехвърля към облачните технологии и концепцията „Интернет на нещата“ (IoT). Canonical ще продължи да усъвършенства десктоп версията на Ubuntu, не вече на базата на GNOME. Поддръжката на предишните версии, базирани на Unity ще бъде продължена, всички задължения към партньорите ще бъдат изпълнени.

В миналото остава и дисплейният сървър Mir, понеже GNOME работи с Wayland.

Шатълуърт каза още, че е очаквал комбинираният десктоп режим, който се задейства автоматично при включване на монитор, клавиатура и мишка към мобилното устройство, ще се хареса на open source обществото, както и на бизнеса, който не е доволен от затворените алтернативи. Но той е сгрешил, понеже неговият проект е бил приет не като иновация, а като фрагментация.

Съдбата на Unity 8 сега е в ръцете на обществото и пазара, които трябва да определят, дали да продължи да съществува.